İÇERİK EDİTÖRÜ OLMAK

Gündelik hayat içerisinde yolda rastladığımız reklam panosunda, kurumlardan gelen reklam veya bilgi mesajlarında, gazetelerdeki reklamlarda, sosyal medyada karşılaştığımız marka paylaşımlarında, kısacası hemen her yerde bir içerikle mutlaka karşılaşıyoruz. İşte bu içeriklerin üretilmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması, içerik editörü iş tanımı olarak isimlendirilebilir. Günümüzde hızla yaygınlaşan interneti kullanarak yayın yapan birçok sitenin kurulmasının temel amacı doğal olarak ticari gelir elde etmektir. Bu tür sitelerin gelir elde edebilmesi için ziyaretçiye; ziyaretçi elde edebilmek için de ziyaretçilere sunulacak kaliteli ve hedef kitleye uyumlu olarak sunulan içeriklere ihtiyaçları vardır. Internet ortamındaki içerikleri hazırlayanlar için dijital içerik editörü veya dijital metin yazarı tabiri de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kurumların içerik ihtiyaçları için keskin sınırlardan bahsedebilmek mümkün değildir. Bazı kurumlar için içerik editörü yalnızca içeriği hazırlayıp, internet sitesinin sahibi veya yayıncı editör kadrosuna teslim etmekten sorumluyken, diğerleri içeriği hazırlamanın yanı sıra kullanıcıyı etkileyecek şekilde servis edilmesinden de sorumludur. Dolayısı ile, içerik editörleri, içeriğin girişini de kendileri yapıyorsa, içerik üretme yeteneğinin yanı sıra grafik yeteneğine de sahip de olmalıdırlar. Genel hatlarıyla; kurumlarda içerik editörü içerik fikrinin bulunması, içerik için araştırma yapılması, içerik için uygun bir dille, uygun formatta, SEO uyumlu makale hazırlanması, içeriği destekleyecek görsellerin bulunması, içeriğe gelen geri dönüşlere cevap vermesi gibi sorumluluklara sahip olabilir. Bu sorumluluklar, kuruma, çalıştığı iş pozisyonuna ve diğer birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Günümüzde içerik editörleri genel olarak kurumlarda maaşlı çalışıyorlarsa da, içerik sağlayan web sitelerinin yaygınlaşması ile birlikte, içerik hazırlama görevlerinin freelance içerik editörü olarak çalışan kişilere doğru kaydığını kolaylıkla gözlemleyebiliriz. Bu kaymanın temel sebepleri, özellikle büyük miktarda içerik ihtiyacı hisseden kurumlardaki personel maliyetlerini azaltmak ve gereken iş hızını karşılayabilmektir. Bu sitelerin bazıları sadece iş ile editörü buluşturma gibi bir amaç edinmiş iken, WordApp gibi siteler, içeriğin hazırlanacağı editör dahil baştan sona tüm aşamalarında editörlere yardımcı olmaktadırlar. İçerik hazırlama sitelerinde, hazırlanan içerikler için editörlere genellikle kelime başı ödeme yapılmaktadır. Bu sayede freelance çalışan editörler, istedikleri zaman aralıkları içerisinde çalışıp, istediği yerde internete girerek, yine dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir içeriği hazırlayabilmektedirler.

Etkili İçerik Nasıl Hazırlanır?

Bir içerik editörü için içeriği oluştururken öncelik, hedef okuyucu kitlesi için kolayca ulaşılabilmek olmalıdır. Bu nedenle hedef kitleyi tanımak ve anlamak en önemli kuraldır. Alıcısına ulaşması hedeflenen bir içerik öncelikle okuyucularına fayda sağlamalıdır, bunun için de mutlaka bilgi içermelidir. Hazırlanan içeriğe doğru anahtar kelimelerle ulaşılabilmelidir. Kullanılan başlıklar ile yazılan içerik birbirine uyumlu olmalıdır. Metin içindeki paragraflar basit ve anlaşılır olmalıdır, verilmek istenen mesaj net olarak anlaşılabilmelidir. İçerik; aşırı teknik detayla okuyucuları sıkmamalı, ancak amatör bir içeriğe de sahip olmamalıdır. Metindeki dil ve imla kurallarına büyük önem verilmelidir. Son olarak okumaktan bıkmadan araştırma yapmak, belli alanlardaki gelişmeleri aktif olarak takip etmek, farklı içerik ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek için çok önemlidir.

Search Posts

Search

Social Media

Recent Posts